Päätöksentekotaidot

Päätöksentekotaitojen osuus on kaikkien alojen ammattikorkeakoulun valintakokeessa. Kokeile osaatko amk-valintakokeessa vaadittavia asioita.

Kevään 2021 AMK-valmennuskurssilaisemme kommentti päätöksentekotaidoista:

”En ollut ajatellut, että päätöksentekotaidoissa on oikeasti ns. joku logiikka ja helppo tapa päätellä vastauksia, mutta opin siltä kurssilta hirveästi ja siinä oli ehdottomasti hyötyä kokeessa”

Tässä sinulle kolme tehtävää, joilla voit testata päätöksentekotaitojasi!

Tehtävä 1

Saaralla on kotonaan 4 kahvakuulaa. Saara punnitsee kahvakuulat laittamalla aina kolme kuulaa neljästä vaa’alle. Saara saa mittaamiensa kolmikoiden painoiksi 9 kg, 11 kg, 13 kg ja 15 kg. Mitkä ovat Saaran kahvakuulien painot?

 1. 1 kg, 4 kg, 7 kg ja 10 kg
 2. 1 kg, 3 kg, 5 kg ja 7 kg
 3. 2 kg, 3 kg, 5 kg ja 6 kg
 4. 3 kg, 5, kg, 7 kg ja 9 kg

Tehtävä 2

Neljä kaverusta Laura, Antti, Heikki ja Sirpa suunnitteleva lomamatkaa. Matkatoimisto tarjoaa heille seuraavaa kuutta vaihtoehtoa pakettimatkaksi:

Kaikki tarjotut lomat ovat kaverusten budjetin suhteen sopivia. Kaverukset ovat lisäksi sopineet, että vähintään kahden heistä täytyy osata kaupungissa puhuttua kieltä.

Laura vaatii ehdottomasti päästä kulttuurimatkalle. Hän on polyglotti, joka puhuu italiaa, espanjaa, englantia saksaa ja japania. Lauralle sopii mikä tahansa ajankohta.

Antti viettää heinäkuun mökillä sukunsa kanssa, joten hän ei pääse matkalle heinäkuussa. Antti on lukenut koulussa pitkän saksan ja puhuu myös sujuvaa englantia.

Heikki ei halua matkalle elokuun ensimmäisellä viikolla, koska hänellä on lomaosakeoikeus tälle viikolle. Heikki haluaa lomalta kulttuuria tai rannalla löhöilyä. Heikki puhuu sujuvaa englantia.

Sirpa on todellinen bileprinsessa ja hän on yleensä kiinnostunut bilematkoista. Hänet saa houkuteltua myös shoppailumatkalle. Sirpa on asunut Espanjassa ja puhuu sujuvaa espanjaa ja englantia. Sirpa osaa myös kohtalaisesti japania. Sirpa on töissä heinäkuun viimeisen viikon, joten se viikko ei sovi hänelle.

Mikä matkakohde sopii nelikolle parhaiten?

Tehtävä 3

Hyllyllä on vierekkäin kolme kirjaa. Kirjat ovat punainen, sininen ja vihreä. Kirjat käsittelevät fysiikkaa, matematiikkaa ja etiikkaa. Minkä värinen kirja on oikeanpuoleinen?

 1. Fysiikankirja on sininen ja se on vasemmassa laidassa. Etiikankirja ei ole vihreä ja se on fysiikankirjan vieressä. 
 2. Matematiikankirja on vihreä ja se ei ole keskellä.
Mikä seuraavista väittämistä on oikein?
 
 1. Kohdassa 1., mutta ei kohdassa 2. on yksin riittävästi tietoa tehtävän ratkaisemiseen.
 2. Kohdassa 2., mutta ei kohdassa 1. on yksin riittävästi tietoa tehtävän ratkaisemiseen.
 3. Kohdissa 1. ja 2. vain yhdessä on riittävästi tietoa tehtävän ratkaisemiseen.
 4. Kohdissa 1. ja 2. on kummassakin erikseen riittävästi tietoa tehtävän ratkaisemiseen.
 5. Kohdissa 1. ja 2. ei ole riittävästi tietoa edes yhdessä tehtävän ratkaisemiseen.