Päätöksentekotaitotehtävien ratkaisut

Tehtävä 1 ratkaisu:

Oikea vastaus on 2.

Lasketaan kaikki Saaran punnitukset yhteen ja jaetaan tulos kolmella. Näin saamme kahvakuulien yhteispainon. Jokainen kahvakuula on näin laskettu summaan kolme kertaa. Jakamalla saatu summa kolmella saamme kahvakuulien yhteispainon:

9 kg + 11 kg + 13 kg + 15 kg348 kg3 = 16 kg

Nyt jokaisesta punnituksesta puuttu yksi kahvakuula. Voimme laskea puuttuvan kahvakuulan neljän kahvakuulan painon (16 kg) ja kolmen kahvakuulan punnituksen erotuksena:

16 kg - 9 kg = 7 kg

16 kg - 11 kg = 5 kg

16 kg - 13 kg = 3 kg

16 kg - 15 kg = 1 kg

Saadun listan perusteella vaihtoehto 2. on oikein.

Tehtävä 2 ratkaisu:

Oikea vastaus on D: Berliini.

Annettujen tietojen perusteella voimme poissulkea vaihtoehtoja. Lauralle eivät sovi New York ja Teneriffa, koska ne eivät ole kulttuurimatkoja. Jäljellä jäävät vaihtoehdot A, B, D ja E. Antille ei sovi heinäkuu, joten jäljelle jäävät A ja D. Heikki ei vähennä vaihtoehtoja, joten A ja D sopivat hänellekin. Sirpalle sopivat myös A ja D eli Rooma ja Berliini, koska toinen tarjoaa biletystä ja toinen shoppailua. Nyt porukassa Laura ja Antti puhuvat saksaa, mutta ainoastaan Laura italiaa, joten näistä vaihtoehdoista jää jäljelle vaihtoehto D eli Berliini.

Muistathan aina käyttää vain tehtävässä annettuja tietoja. Jos mielestäsi Roomassa puhutaan myös englantia, niin sitä ei kannata kuitenkaan liittää mukaan tehtävässä annettuihin päättelyohjeisiin.

Tehtävä 3 ratkaisu:

Oikea vastaus on 1.

Kohdan 1. perusteella matematiikan kirja on vihreä ja se on oikeassa laidassa.  Kohdan 2. perusteella ei voida yksin tehdä päätelmiä.

Tarvitsetko lisää harjoitusta?

Päätöksentekotaitojen osuus onkin eräänlaista pulmanratkaisua, jota voi hyvin harjoitella etukäteen. 

AMK-valmennuskurssin päätöksentekotaitojen osuuden sisältö

Päätöksentekotaidot (8 oppituntia, 2 opetuskertaa): Kurssilla harjoitellaan erilaisia päätöksentekotilanteita, loogista päättelyä ja tutustutaan päätöksentekotaitoja mittaaviin tehtävätyyppeihin. Lisäksi kurssilla opetellaan tunnistamaan sanallisia ja numeerisia ongelmia sekä käsitellään yleisiä ongelmanratkaisuperiaatteita. Kurssi sisältää runsaasti monipuolisia päätöksentekotilanteisiin liittyviä tehtäviä ja verkko-oppimisympäristössä pääsetkin harjoittelemaan päätöksentekotaitojasi 200 harjoitustehtävässä. Verkko-oppimisympäristöstä löytyy myös oma oppimispolkunsa päätöksentekotaitoihin, joka johdattaa sinut askel askeleelta kohti päämäärääsi.